All comments on routes, broken holds, difficulty, repetitions, bolting, birds... only in Belgium!
Title Posted by Replies Views Last reply    

Steenslag etc. Dalle du Trou Perdu

Harald Swen 3 2263 13-6-2013 06:23  

Last reply

Harald Swen
addict
430 posts
Beta male

13-6-2013
06:15

 

Steenslag etc. Dalle du Trou Perdu

Afgelopen weekend bij Dalle du trou Perdu geweest.
Vier tips:
- Een groot deel (ca. 3x1,5x0,75m) van de plaat direct grenzend aan de route Glissement Progressif du Plaisir is naar beneden gedonderd. Ik vermoed dat dit ergens in winter '12/'13 gebeurd is. Pas op als je deze route (nog) wilt klimmen, want 100% stabiel ziet de resterende plaat er niet uit.
- Apropos stabiel - de 4e haak van Furyo is geplaatst in een min of meer los blok rots van circa 0,5x0,4x0,3m (= 150 kg...). Direct boven deze haak bevind zich een vrij lastige passage - vallen is riskant.
- Furyo is 8-6-'13 helemaal schoongemaakt. Klimmen dus. De tophaken zijn klote geplaatst (horizontaal 50 cm uit elkaar), dus een stukje touw en karabiner om achter te laten in het relais zijn handig.
- Neem een zaag mee om de boom tussen Furyo en Brigade en de struiken die in Brigade groeien om te zagen.
- De 6 'onbekende' routes 100 meter naar het westen zijn deels al weer overgroeid. Zaag en bezem mee. Deze routes zitten op een vrij unieke rots met mooie ronde verweringsvormen en typische silica-knobbels. Moeilijkheidsgraad (deels geschat) 5 tot 6b+.

 

 

teewee
noob
15 posts

12-6-2013
23:46

 

Ik ken de situatie natuurlijk niet maar gewoon een observatie: als het klimgebied vlak naast een actieve kalksteengroeve is denk ik dat grote blokken eerder door het geschut van de groeve loskomen. Een klimmerke van 80kg gaat weinig beweging brengen in zo'n grote blokken...

Ter info: zo wordt kalksteen ontgonnen: http://www.youtube.com/watch?v=PKFHn7IRnwg

Echter, als je klimt op een werkdag en je hoort plots sirenes en/of luidsprekers, maak je uit de voeten!

 

 

Harald Swen
addict
430 posts
Beta male

13-6-2013
06:23

 

Al was het een vogeltje die ging landen op de rots boven je - als puntje bij paaltje komt maakt het geen donder uit hoe de rots op op je kop valt. Pijn doet het.

Wat betreft flakes/platen en steengroeves: bij beƫindiging van een actieve steengroeve is de rots die overblijft niet gestabiliseerd. Dat duurt nog vele tientallen jaren. Een van de belangrijkste factoren die hierbij een rol speelt is het insijpelende water in de reeds bestaande breukvlakken/laagvlakken. De werking van water/klei/wortels gecombineerd met in- en uitspoeling leidt tot het ontstaan van een nieuw evenwicht, waarbij dat kan betekenen dat de voorliggende flake/plaat naar onder zal donderen... Eventueel hierbij geholpen door het effect van een explosie in het nog actieve deel van de groeve.

Genoeg gebazeld. Gewoon ff oppassen en neem een zaag en bezem mee naar Trou Perdu.