All about climbing...
Title Posted by Replies Views Last reply    

Most deadly Avalanche on the Mont Blanc in the recent History

Hube 3 2391 15-7-2012 09:54  

Last reply

Hube
Master Chief
5477 posts

12-7-2012
19:35

www
 

Most deadly Avalanche on the Mont Blanc in the recent History

A serac release has triggered an avalanche on Mont Maudit, Chamonix. This large avalanche has killed at least nine climbers early this morning, with four more climbers still missing.

http://www.ukclimbing.com/news/item.php?id=67253
http://www.ledauphine.com/haute-savoie/2012/07/12/avalanche-mortelle-au-col-du-maudit-a-chamonix

Hube

 

 

Eddy de Ouwe Rakker
I used to climb
871 posts

13-7-2012
18:11

 

http://www.olivierdufour.fr/guide/accident-mont-blanc.html
http://www.guardian.co.uk/world/2012/jul/12/mont-blanc-avalanches-timeline?newsfeed=true

De beklimming van de Mont Blanc via Tacul en Maudit.
De teleférique van de aiguille du midi brengt je tot 3842 m. Volgt een korte afdaling naar de refuge des Cosmiques op 3613 m. De morgen erop naar de mont blanc du tacul 4248 m, de Maudit 4465 m en de mont Blanc 4810 m. Een lange sneeuwtrappers-beklimming met een eindeloze sliert klimmers, die vooral laat op de middag in ploetersneeuw nog afdalen, waar zowel de wand van de tacul als de wand van de maudit zwaar bedreigd worden door sneeuw en serac-lawines met dus geregeld ongevallen.
Ofwel :
Via de tramway naar de nid daigle 2380 m, naar de refuge van tête rousse, waar sommigen overnachten. Ofwel doorklimmen naar de refuge van de aiguille du gouter op 3817 m. Op zichzelf reeds een lange beklimming via een sporadisch pad in onstabiel en gevaarlijk rotsterrein met geregeld steenslag waar ook het beruchte couloir van de gouter moet getraverseerd worden met dus geregeld individuele ongevallen. En van daaruit naar de Mont Blanc de nacht en morgen erop ... Veel stoppen reeds op de gouter of vallot omdat ze hoogteziek zijn. Logisch dat veel cordees uit gemakzucht dus via de cosmiques de Mont Blanc proberen te beklimmen.
Beide ondernemingen houden dus hun specifieke gevaren in, maar een belangrijk probleem zijn de cordees die dus de hoogteproblemen proberen te omzeilen door in praktisch één trek naar de top te gaan . Het zijn hierdoor dikwijls cordees die een goedkopere buitenlandse gids inhuren die in moeilijkheden geraken.
De meeste gidsen uit Chamonix, zoals vroeger, eisen eerst een beklimming boven de 4000 uit te voeren en weigeren de beklimming als de condities niet optimaal zijn. In de bergen is inderdaad gezond verstand nodig, zeker op de hoogste europese berg.
Bij goed weder zij er soms tot vijfhonderd klimmers die een poging ondernemen. Het is dan duidelijk dat elke lawine zijn tol opeist.

 

 

Eddy de Ouwe Rakker
I used to climb
871 posts

15-7-2012
09:58

 

Vandaag opnieuw ongevallen op de Mont Blanc ... Het commentaar van de pers loont wel even de moeite om te herhalen. Een kordee geraakte van de Vallot in de refuge van de Gouter omdat ze een GPS hadden.
Inderdaad in slecht weder is zijn weg vinden op de Dome de Gouter niet evident en tenzij men vertrouwd is met de omstandigheden daarboven vandaag onontbeerlijke technologie. Een ander kordee werd door het personeel van de Gouter, die een zoekactie hadden ondernamen teruggevonden. Tenslotte de twee klimmers van het derde kordee werden pas de morgen erop teruggevonden en waren overleden. Als je op de Dome de Gouter slecht weder hebt keer je best om -Afdalen en doorlopen naar de Vallot, in de hoop wat beschutting te vinden betekent dat als je later wil terugkeren je de volle laag van het slecht weder krijgt, terug een beetje naar boven moet en grove problemen krijgt zonder spoor en zicht om de graat naar de refuge du gouter te vinden. Het verblijf in de Vallot betekent ook dat degenen, die omdat ze niet geacclimatiseerd waren en via een snelle beklimming naar de top wilden, zwaar hoogteziek worden. Vroeger kon je nog afdalen naar de grand Mullets, maar dat is in diepsneeuw met zwaar lawinegevaar onmogelijk. Bovendien is de refuge des grand mullets nu meestal gesloten en de route naar de jonction of plan de l'aiguille meestal onmogelijk.
Er bestaat ook nog iets als een GSM, om informatie in te winnen en langs het bureau d'information in Chamonix langslopen doe je dus best ervoor en je wacht niet totdat je daarboven in de problemen zit. Er is aan de Vallot de oude refuge, luxueus uitgerust, maar meestal gesloten. Men schat in dat de overlevingstijd, als je zonder beschutting, daarboven, uitgeput in de sneeuw gaat zitten minder dan een half uur is door onderkoeling ! Natuurlijk allemaal theorie, die geen misrekening uitsluiten.